Heta derbyn i Allsvenskan igår och imorgon!

Det gick tydligen hett till i derbyt mellan Nybro och Oskarshamn senast med en hel del heta känslor i slutminuterna. Skönt att höra, tycker vi på Grishockey, att det finns lite aggressivitet kvar i svensk ishockey.

Vi har faktiskt den senaste tiden haft ögonen lite mer än vanligt på just svensk ishockey och försökt hitta lite guldkorn bland våra annars så välpolerade inhemska hockeyspelare. Har vi några Power Fowards i svensk ishockey? Har vi några busar? Har vi några tacklare som står ut från mängden? Svaret är båda ja och nej och kanske…

På tal om Nybro har vi spanat in oss lite på Jonny Ågren som med sina 184 cm och 90 kg snudd på har storleken för att kunna vara en Power Forward. Hans siffror visar också på att det kan finnas en, ur Grishockey´s perspektiv, intressant spelare här.

18 matcher, 9 mål, 10 assist för 19 poäng och med 65 utvisningsminuter på sitt samvete. Omräknat i NHL-mått mätt så snittar Ågren om han spelat 82 matcher följande siffror: 41 mål och 281 utvisningsminuter… Klar Power Forward-statistik det! Nyckeltal för att räknas som Power Forward (enligt Grishockey och som är baserat på de magiska 30/200 i NHL, alltså 30 mål och 200 utvisningsminuter på en 82-matcherssäsong) är att man gör minst 0,37 mål per match i snitt och spelar aggressivt till sig minst 2,4 utvisningsminuter i snitt per match. Ser vi till Allsvenskan så blir det c:a 17 mål och 108 utvisningsminuter med tanke på de 45 omgångar Allsvenskan består av. Viss hänsyn bör ju i och för sig tas för de enkla 25 minuter man enkelt kan generera genom att kasta handskarna i svensk ishockey…

Nu har vi på Grishockey inte en helt klar bild av Ågren, som kanske åker runt och glider utan att smälla på och som ”latar till sig” en hooking här och ”10 minuter för snack med domaren” där etc… men tills vi vet bättre har vi honom under luppen för ett prospekt att bli en svensk Power Forward.

Vidare har vi så klart Magnus Wernblom (Skellefteå AIK) som utan tvivel går under titeln Power Forward i svensk ishockey. Vi minns alla säsonger i MoDo och kanske främst säsonger som 98/99 när Wernblom krigade till sig 20 mål och 100 utvisningsminuter eller säsongen 96/97 då Wernblom sköt 26 mål och nådde 74 utvisningsminuter. Wernblom som har bra storlek (184 cm/94 kg) har absolut rätt spelstil för att kunna stoltsera med titeln Power Forward och det är en riktig raritet i svensk ishockey.

Magnus Wernblom en svensk Power Forward
Magnus Wernblom en svensk Power Forward

Denna säsong 05/06 kan bli Wernblom´s bästa någonsin. Han ligger faktiskt just nu i fas att nå 38 mål och 189 utvisningsminuter denna säsong. Det om något skulle bekräfta att Wernblom är en Power Forward.

Ja, vad har vi mer i Sverige? Man skulle kunna nämna Andreas Jämtin som ju hade en fin-fin säsong i AIK och Allsvenskan 02/03 med 21 mål och 127 utvisningsminuter. I Elitserien har Jämtin dock varit på tok för improduktiv offensivt för att kunna nå en Power Forward-stämpel. Jämtin får ändå klassas som en av Sveriges hockeybusar. Detta tillsammans med Per Ledin och Emil Kåberg i Färjestad. Kåberg som nått både 100-minuters- och 200-minutersplatån i Elitserien är en av ligans värsta busar. Ledin även han en av de mer fysiska spelarna i ligan har ett flertal gånger nått 100-minutersplatån.

Finns fler att nämna i svensk ishockey, men vi får anledning att återkomma till detta.

I morgon Onsdag hoppas vi på att Chris Dingman gör debut för Södertäljte i derbyt mot AIK. Dingman som landade i Sverige i Lördags har redan varit på is med laget och väntas göra debut inom kort. Vi får se om det blir imorgon Onsdag.

Annonser

~ av Webmaster på november 21, 2006.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: