GRiSHoCKEY´s syn på kalabaliken mellan AIK och Rögle

Här nu lite sent om sider har vi på Grishockey valt att lägga in vår reflektion på kalabaliken i Fredags mellan AIK och Rögle. Vi har här på GRiSHoCKEY en relativt utförlig redogörelse om hur vi ser på fysiskt, tuff och aggressiv ishockey (Läs mer här: Om GRiSHoCKEY) och det som hände i matchen mellan AIK och Rögle i Fredags är verkligen inget som vi på GRiSHoCKEY anser kan kategoriseras som varken tufft, aggressivt eller fysiskt i någon som helst positiv bemärkelse.

AIK vs Rögle och Mats Christéen vs Mikael Gath
AIK vs Rögle och Mats Christéen vs Mikael Gath

Tvärtom är det just denna typ av tilltag och påhopp som vi är starkt emot. Fegheter som att slå någon som är helt oförberedd och totalt maktlös att kunna försvara sig är bara så pass respektlöst och omdömeslöst att man saknar ord.

Visst kan man ha förståelse för att det är svårt att hålla tillbaka i stridens hetta och att man inte alltid tänker i klarhet under vissa sekvenser och situationer under en hockeymatch, men att göra och utföra denna handling… det måste finnas spärrar för vad hjärnan låter kroppen utföra på en hockeyrink och finns de (spärrarna) inte där, då har man inte på en hockeyrink att göra… för vad händer nästa gång ”hjärnan inte tänker klart”? Kommer vi få se en spelare bryta nacken och bli förlamad efter en tackling bakifrån mot sargen?

Nu har vi inte sett hela händelseförloppet, men utav TV-bilder att döma så kliver Mats Christéen in som fjärde spelare i en situation där två Rögle-spelare, varav en är Mikael Gath, ger sig på en (1) AIK-spelare…

Vad är det med svensk ishockey och att det ska bildas klungor av spelare som slåss med varandra? Flera spelare på en spelare? Ta lärdom av NHL för i helvete och se till att spelare kan sortera ut varandra och att en spelare har varsin spelare under kontroll i motståndarlaget, då händer inte detta. En mot en och alla kommer att ha en något så när chans att försvara sig själva.

Se till att det finns med i ungdomsutbildningnen i svensk ishockey att när det drar ihop sig för ”gruff” på en hockeyplan då är det alla spelares förbaskade skyldighet att hjälpa varandra och stå upp för varandra. En eller två spelare ska banne mig inte åka och hämta en vattenflaska och bara stå och titta på!

Det är inte fem slagsmål en mot en vi menar här utan precis som det så ofta är i NHL (eller i Nordamerika som helhet), att man söker upp en spelare för att skydda just medspelare från det som hände i Fredags. Det räcker med att stå och hålla i varandra utan att slåss, bara så att inga numerära övertag sker i klungor och att nävar kan komma flygande från var som helst.

Vi hoppas slippa se mer sådana här överfall och missräkningar från spelare i en hockeyrink framöver.

Här är GRiSHoCKEY´s sammandrag av denna händelse: AIK vs Rögle och Mats Christéen vs Mikael Gath

Annonser

~ av Webmaster på november 27, 2006.

3 svar to “GRiSHoCKEY´s syn på kalabaliken mellan AIK och Rögle”

  1. Bra tänkt. Bra inlägg. Ni har så rätt. Fegt många gånger och att ta detta redan i junioråldern kan tyckas kontroversiellt men är nog klockrent.
    Det man lär sig tidigt sitter i…

  2. Kan inte annat än hålla med i inlägget. Tycker ursäkten ”ibland rinner bägaren över” är lam dessutom..
    Själv har jag ruskigt temprament, men jag har iaf vett nog att tänka en gång till..

  3. Tyvärr kommer vi se allt mer av den här typen av händelser, både i Sverige och nordamerika. Förbunden och ligorna har tyvärr det synsättet att man genom regler och förordningar ska få bukt med incidenter som denna: Instigatorn, matchstraff mm mm.
    Det som så länge fungerade bra i nordamerika borde vi också ta efter här, spelet ska ”police itself”. På så sätt får spelarna själva ta ansvar för vad de gör och svara inför motståndarna själva, inte genom avstängningar och böter. Får spelarna kasta handskarna och göra upp direkt slipper man att händelser eskalerar och till slut spårar ur till Brashear-McSorley eller Moore-Bertuzzi incidenter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: