Vem blir Elitseriens första Power Forward?

Vi vet att det blir mycket amerikanskt här på Grishockey, men vi försöker hitta godbitar här på hemmaplan också, både i Elitserien och i Allsvenskan.

Tidigare så har vi ju haft ögonen på Magnus Wernblom i Skellefteå och han har bra förutsättningar att bli Elitseriens Power Forward denna säsong om han fortsätter att leverera mål och aggresivt spel. Bakom honom har vi en handfull spelare som jagar och frågan är om det kanske kan bli fler som blandar sig i striden med 29 matcher kvar att spela av Elitserien 06/07.

Enligt ”Grishockey-legenden”, nåja… blir man Power Forward om man kan hålla ett snitt av 0,37 mål per match och att man aggressivt spelar till sig minst 2,4 utvisningsminuter per match. Med aggressiva utvisningar menar vi typ ”Roughing”, ”Fighting”, ”Charging” och ”Boarding” och inte ”fröken-utvisningar” som ”Hooking”, ”Tripping”, ”Slashing” och ”Prat-med-domaren-10-Minuter”… Snitt för mål och utvisningar är taget och baserat på de magiska ”30/200” i NHL, alltså 30 mål och 200 utvisningsminuter på en 82-matcherssäsong. Fritt översatt till Elitserien-mått blir det, i och med 55 matcher, 20 mål och 130 utvisningsminuter. Till sist handlar det också om spelstil och storlek. En riktig Power Forward är minst 183 cm (6.0 feet) och väger minst 91 kg (200 pounds) och har en spelstil som påminner om en murbräcka. Hög fart, stort mod och ett målsinne utöver det vanliga samt ett sjuhelsikes humör och med en rejäl dos aggressivitet… Boo-ya!!!

Så här ser Grishockey´s sammanställning ut efter 26 spelade omgångar:

Magnus Wernblom

1. Magnus Wernblom, Skellefteå (184 cm/94 kg)

Resultat efter 26 omgångar:
20 spelade matcher / 14 mål / 59 utvisningsminuter

Ligger i fas att nå följande resultat efter 55 omgångar:
34 mål och 145 utvisningsminuter

Kommentar: Får Wernblom spela resterande 29 matcher och levererar i samma takt som på sina 20 spelade matcher så kommer han att nå 34 mål och 145 utvisningsminuter. Ingen spelare har varit i närheten av ett sådant facit de senaste 30 åren eller sedan Elitserien startade 1975 för den delen. Troligtvis har ingen någonsin nått upp till en sådan Power Forward-platå i svensk ishockeyhistoria någonsin…

————————————————————————————————————————————

Mika Hannula

2. Mika Hannula, HV71 (180 cm/84 kg)

Resultat efter 26 omgångar:
18 spelade matcher / 9 mål / 64 utvisningsminuter

Ligger i fas att nå följande resultat efter 55 omgångar:
24 mål och 167 utvisningsminuter

Kommentar: Vi får väl se om Hannula spelar mer i Elitserien denna säsong och om han får chansen att bli den första spelaren i Elitserien någonsin att nå de ”20/130”. Han ligger i bra fas för att göra det, men som sagt, då måste hans ”time-out” snabbt vara över. Hannula har egentligen inte storleken för att vara en äkta Power Forward, men han gillar att spela fysiskt och använder sin storlek på ett bra sätt ändå, vilket gör att han kvalar in på vår lista i alla fall.

————————————————————————————————————————————

 

Per-Åge Skröder firar efter att ha gjort mål mot Danmark

3. Per-Åge Skröder, MODO (180 cm/92 kg)

Resultat efter 26 omgångar:
26 spelade matcher / 10 mål / 61 utvisningsminuter

Ligger i fas att nå följande resultat efter 55 omgångar:
18 mål och 129 utvisningsminuter

Kommentar: Skröder har precis som Mika Hannula egentligen inte storleken för att räknas som en Power Forward, men ingen regel utan undantag. Skröder har, precis som Wernblom och Hannula, chans att bli den första spelaren att nå 20 mål och 130 utvisningsminuter i Elitseriens historia. Detta så klart om han fortsätter i samma tempo de kommande 29 matcherna som han haft tidigare under säsongen. Just nu ligger Skröder i fas att nå 18 mål och 129 utvisningsminuter, behöver med andra ord öka takten något för att nå de magiska ”20/130”.

————————————————————————————————————————————

 

Andreas Jämtin

4. Andreas Jämtin, HV71 (183 cm/90 kg)

Resultat efter 26 omgångar:
25 spelade matcher / 8 mål / 88 utvisningsminuter

Ligger i fas att nå följande resultat efter 55 omgångar:
17
mål och 190 utvisningsminuter

Kommentar: Andreas Jämtin har haft svårt att att producera offensivt sedan han kom till Elitserien från AIK inför säsongen 03/04. Denna säsong verkar han dock ha fått det att lossna och han är på väg att, som övriga spelare i denna lista, nå en milstolpe i svensk ishockeyhistoria. Jämtin hade ju en kanonsäsong för AIK i Allsvenskan 02/03 där han visade prov på både fysiskt och aggressivt spel, plus då målsinne, vilket ju kännetecknar en äkta Power Forward. Hans facit den säsongen blev 21 mål och 127 utvisningsminuter på 42 matcher. Vi får se vart det slutar denna säsong.

————————————————————————————————————————————

 

Ingen topplista utan ”bubblare” och bakom dessa fyra herrar ovan har vi faktiskt fler spelare som har ”häng” på att också kunna nå en Power Forward-platå (20 mål / 130 utvisningsminuter).

Närmast av dessa spelare är Tomi Kallio i Frölunda som om han fortsätter i samma tempo kommer att nå 17 mål och 110 utvisningsminuter. Därefter har vi Kallio´s lagkamrat Martin Cibak som ligger i fas att nå 15 mål och 144 utvisningsminuter. Strax efter denna duo har vi hemvändaren Niklas Sundström, MODO, som med det tempo han har just nu är på väg mot 15 mål och 140 utvisningsminuter. Till sist har vi också Jesper Mattsson i Färjestad med fart uppe att nå 13 mål och 119 utvisningsminuter.

Det är många matcher kvar att spela, men vi på Grishockey är förhoppningsfulla om att vi i Sverige kan börja producera Power Forwards på hemmaplan i Elitserien. Det är affischnamn och spelare som kan dra lite extra publik till isladorna det. Tänk bara om svenska ishockeyklubbar kunde börja marknadsföra sina spelare bättre, det drar publik och det blir lite drag i denna hockey-cirkus om vi kan få lite sköna profiler att ägna lite extra uppmärksamhet mot. Det är lite väl grått och färglöst i spelartrupperna i svensk ishockey, trots att det faktiskt skiljer en hel del mellan spelarna i form av olika spelstilar etc… Kanske ska vi just hitta dessa ”titlar” på spelarna för att få lite färg i trupperna? På engelska har vi ju Power Forwards, Enforcers, Play Makers, Snipers, Fore Checkers etc… men i svensk hockey har vi inte samma begrepp och vi tydliggör inte spelarnas identitet tillräckligt… Nog om det nu. Det blir en spännande fortsättning på om vi får Sveriges första Power Forward denna säsong. Vi på Grishockey håller tummarna för det i all fall.

Rättelse:
Att ingen spelare någonsin skulle ha varit i närheten av att nå en ”Power-Forward-nivå” är en sanning med modifikation. Vi har ett par exempel på en handfull spelare som varit och nosat på denna nivå, både anfallare och backar. Dock har ingen anfallare (det är ju trots allt anfallare som kan bli Power Forwards) i Elitseriens historia levererat siffror som matchar de 0,37 mål och 2,4 utvisningsminuter
per match som krävs för att nå Power Forward-status. Detta även om vi ser till de säsonger då Elitserien avgjordes under 36 matcher, 40 matchar och 50 matcher under en säsong. Vilka spelare som varit och nosat på dessa siffror redovisas inom kort. /Grishockey-redaktionen

Annonser

~ av Webmaster på december 1, 2006.

2 svar to “Vem blir Elitseriens första Power Forward?”

  1. Hej! Är ni medtagna av jul och nyårshelgerna?
    Ingen update på länge nu 😉

    Vore kul med en uppföljning på denna artikel!

    Tack för en intressant och kul sida!

    God fortsättning, Stefan.

  2. […] 113 utvisningsminuter på 50 matcher. Ni som är pålästa vet att man bör ligga på ett snitt av 0,37 mål samt 2,4 utvisningsminuter för att nå Power Forward-status och att Elitserien´s grundserie avgjordes på 50 matcher. Därav borde man alltså ha legat på 19 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: